Sant Climent Sescebes

Menhir de Vilartolí. Foto: Jordi Miri

Després de visitar el castell, continuarem el nostre itinerari per la carretera –també sense asfaltar– que mena fins a Sant Climent Sescebes. De manera més o menys intermitent, aquest camí segueix la riera d’Anyet, des d’on podrem observar més dòlmens i menhirs. Així, seguint les afeccions de Maria Àngels Anglada, nosaltres també ens convertirem en «caçadors de dòlmens» per uns instants.

El nostre itinerari no farà parada al nucli de Sant Climent Sescebes, sinó que travessarem bona part del seu terme municipal pel camí que surt del Castell de Requesens i passa per Vilartolí.

En Pitruc i el romànic de l’Empordà
Girona: Diputació de Girona, 2013

Des d’aquí també podrem contemplar alguns monuments romànics amb un alt valor patrimonial, tal com s’encarregà de fer evident Maria Àngels Anglada


Caldria –ens diu aquest grup– fer un pla general sobre tot el patrimoni artístic, en aquest cas el del romànic de l’Alt Empordà, que compta amb més de cent vuitanta edificis religiosos, ultra els d’una altra mena, sense fer despeses de vegades excessives en restauracions «espectaculars», mentre van caient les petites capelles i bellíssimes esglesioles entre l’oblit de tothom. Un gravíssim problema amenaça el nostre romànic: l’ampliació del camp de tir del campament militar de Sant Climent. Hi ha quatre monuments romànics: Santa Fe dels Solers –que ja entra en el perímetre–, Sant Martí de Baussitges –restaurat per aquest grup–, Sant Genís d’Esplà i Sant Miquel de Freixe, que poden veure’s afectats: imagineu quatre esglésies romàniques en un camp militar de maniobres, penseu en la petita i ben construïda volta, en les pedres daurades de l’absis, en les restes d’opus spicatum, tot a la mercè d’una manca de punteria, destruït per la metralla o altres projectils, o més perjudicat encara en la seva estructura.