BIOGRAFIA

Antoni Busquets i Punset va néixer a Sant Hilari Sacalm el 1876 i va morir a Calders el 1934.
Catalanista polifacètic (narrador, poeta, periodista, pedagog i dinamitzador cultural) va deixar empremta arreu on va viure.

Inserit dins de la Renaixença va actuar com un autèntic prohom. Criat a les Guilleries i gran coneixedor del seu entorn a la majoria dels seus escrits podem trobar un retrat de la societat i la quotidianitat muntanyesa. Així en la seva novel·la "Del Montseny" (1897) hi trobem la plasmació de l'estil de vida d'aquella època; no en va la narració porta com a subtítol "Impressions i estudis". Una de les altres obres narratives de l'autor que cal destacar és "Plantalamor" (1908). Aquí el lector hi troba tota una reflexió, per una banda de què significa ser mestre d'escola i per l'altra sobre la condició d'escriptor. Destaca l'actualitat del tema de la novel·la: la dubtosa autoria d'algunes composicions literàries.
Com a poeta Busquets va tenir una carrera remarcable. Es va presentar a gran part dels Jocs Florals del seu entorn a partir de la primavera del 1900 i fins al 1914. Des d'aquesta data Busquets no es va presentar a cap altre certamen literari fins al 1931 a Lleida. Del currículum de premis cal destacar els que va obtenir als Jocs Florals de Girona els anys 1902, 1904, 1906 i 1907.
Un altre esdeveniment important en la seva trajectòria jocfloralesca és el fet que al 1908 a l'Hospitalet de Llobregat (lloc on va residir durant una bona època) va ser l'encarregat de presidir els Jocs Florals d'aquell any.

La seva tasca com a periodista és tant o més prolífica que la d'escriptor literari. Busquets i Punset va col·laborar a la majoria de publicacions importants de l'època. Així podem trobar els seus articles a revistes de la rellevància com Joventut, Catalunya artística, La Renaixença o La Veu de Catalunya. En algunes ocasions va utilitzar els pseudònims de Follet i Jordi d'Osor.
Dins d'aquesta faceta periodística Busquets va fundar la revista La Ressenya a l'Hospitalet de Llobregat al 1907. Al cap de sis mesos del primer número la publicació va fer un gir i va passar a ser d'una revista local a una publicació d'àmbit nacional i internacional. D'aquesta manera La Ressenya Literària (nou nom que tingué la revista) tenia una cinquantena de delegacions. Destaquen, entre d'altres, la de Girona on hi havia Xavier Montsalvatge i Prudenci Bertrana i la de Buenos Aires amb Manuel Serra i Moret.
L'altra revista que va fundar va ser L'Atlàntida al 1896.

Dins de la seva feina com a escriptor Busquets i Punset va editar un recopilatori de poesies de Verdaguer titulat "La Mellor corona: poesies al 1902" i va col·laborar en diferents llibres de recull de textos de caire folklorista. Destaquem les cançons que va recopilar per la Col·lecció de cansons catalanes organitzat per l'Agrupació Catalanista d'Olot i editada per J. Sancho Marraco.


El seu dinamisme literari i periodístic el va portar a fundar diferents associacions majoritàriament enllaçades amb la seva altra gran passió: l'ensenyament. Amic i admirador de Jacint Verdaguer va fundar l'Escola Catalana Mossèn Cinto a Barcelona. Busquets i Punset sempre va posar els seus ideals catalanistes al servei de l'ensenyament, publicant així una antologia de poesies catalanes per les escoles de tot l'àmbit lingüístic català.
També va dirigir diverses escoles, totes elles dins de la corrent educativa de "l'ensenyament lliure".

L'últim fet que remarcarem de la seva biografia és el contacte que va tenir durant tota la seva vida amb diferents associacions excursionistes de tot el territori català. Arribant a ser soci delegat a Ripoll pel Centre Excursionista de Catalunya. També volem destacar el fet que Picasso li fes un retrat. Aquesta és la imatge gràfica que passarà a la posteritat d'aquest escriptor que de moment passa força desapercebut.

[Esther Fabrellas]

Referències bibliogràfiques:

AADD. "Jornada d'estudi Anton Busquet i Punset (1876-1934), I, "Quaderns de la Selva, núm. 17, 2005.
GEIS, Camilo. "Los que encontré en el camino", Girona: "Revista de Girona", núm. 16, 1961. 

 

Biografia extreta de l'atlesliterari.cat

PUNTS

Itineraris