La casa de la família Gaziel


Interior de la casa de la família Gaziel. Foto: Jordi S. Carrera (Fons Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols)


El cert és que els meus pares, burgesos benestants, quan varen casar-se no tenien més que llums d’oli i palmatòries. I fins quan, ja traslladats en una casa magnífica del carrer de la Processó, hi instal·laren el gas, aquest era cosa de luxe, que només s’encenia al vestíbul ( si hi havia visites), al menjador, al saló i a la cambra d’estar, on la mare reunia el seu estat major de cosidores, planxadores, rentadores, etc. Per passar-hi el rosari les vetlles d’hivern; a l’estiu es passava a la galeria vidrada, entre refilets de canaris, cardines i verdums. Per a les cambres de feinejar, com ara la mateixa cuina, el safareig i el rebost, encara només servien els gresols, llumeneres i llànties. Aquelles cases com la nostra eren menudes autarquies, proveïdes en gran de tot el que calia per a viure mesos i mesos. Nosaltres ja compràvem, però, la roba blanca, que la meva àvia materna, ajudada de les seves filles i el servei femení, encara manava de teixir amb el fil que les dones de la casa filaven, i d’on sortien tots els llençols, les coixineres, les camises i els eixugamans. Les confitures per a tot l’any eren fetes així mateix a casa, com les conserves d’anxoves, bolets, moixernons i herbes remeieres. A les golfes, que eren immenses, hi havia munts de patates i cebes, i els forcs d’alls, amb alguna llampant penjarella de bitxos, feien com un bosc massa flairós, que calia airejar per les espitlleres de sota teulada. De rebostos- a més del celles per al vi-, n’hi havia sis o set: per al carbó i la llenya; per a l’oli, dins unes immenses gerres de Quart; per a la fruita seca, els pebrots i les patates; i el més envejat, dedicat al porc i els seus saborosos productes: pernils, botifarres negres i blanques, llonganisses, cansalada llisa i viada, orella, cap-i-pota i embostes de greix, també engerrat, formant agudes i blanques piràmides. El galliner i el coniller, al fons de la profunda eixida, eren com un arraval ple de vida menuda, d’escataines, revolades, corredisses i quiquiriquics.

Tot aquest món domèstic exigia la mobilització contínua, amb un moviment rotatori com les estacions de l’any, d’un eixam de recaders, pageses, tartaners, carreters, traginers i bastaixos, que tothora entraven a casa, amb un ample i sonor “A Maria…!” o se’n tornaven amb un més baixet: “Adéu-siau”. Estàvem tan ben municionats, que ben segur hauríem pogut resistir un setge de tres mesos.