La cambra de bany

Detall del paviment del lavabo. Foto Jordi Puig / Fundació Rafael Masó

Aquest és un espai dissenyat íntegrament per Masó, des del mosaic del sòl fins a les rajoles de les parets, passant pels vitralls emplomats. Ofereix un toc de calidesa, higiene i refinament poc habitual en les cases de l’època; vol ser com una gran capsa daurada propícia a rebre la llum i conservar-la de dia i de nit.

Les rajoles de Masó
Barcelona, 16 de d'agost de 2012

Josep M. Fonalleras ha vist en aquesta cambra el resum i la síntesi de tota la casa.


La casa és una joia a la vora de l’Onyar que es conserva gràcies a la devoció dels seus hereus i una reconstrucció museística que admet la lectura distreta del profà (com vivien els nostres besavis?) i la inquisició fèrtil de l’entès. I és, sobretot, un viatge delicat a una època en què regnaven la proporció, el gust, la intel·ligència i el rigor. No es perdin, per exemple, ell llum imponent del menjador, l’escala que mena al segon pis, un armari robust i discret, la claror difuminada del vitralls, les jardineres de la galeria que dóna al riu, i, sobretot, el lavabo. El paradís, si existeix, deu tenir un terra de rajoles geomètriques com les d’aquest lavabo.