La impremta


Portada del "Diario de Gerona", 5 d’abril de 1916. Arxiu Fundació Rafael Masó

Tota la planta baixa de la casa era ocupada pels tallers tipogràfics de Masó, on s’imprimia el Diario de Gerona (després Diari de Girona) fundat l’any 1889 i dirigit per Rafael Masó Pagès, pare de l’arquitecte. També s’hi va imprimir la revista Vida, fundada l’any 1902 pels germans Masó i els germans Francesc i Antoní Viver i on es va estrenar com a escriptor Prudenci Bertrana.

A la impremta va treballar-hi l’avi de Miquel de Palol, i l’escriptor ho recorda a les seves memòries.


L’avi, [...] fort i valent com era als seus anys, va trobar treball a la impremta Masó del carrer de les Ballesteries, per fer rodar la màquina d’imprimir i repartir el ‘Diario de Gerona’. [...] A mi em calgué ajudar-lo.

De bella nit, quan encara no clarejava, si l’avi no havia enllestit i no m’havia vingut a buscar, jo anava a trobar-lo a la impremta. M’asseia a on podia, entre la munió de taules, paper i màquines de la sala; mig condormit, mig intoxicat per la fortor de tinta d’impremta, veia com l’avi, doblegat vora la màquina, feia rodar aquella mola de ferro tan complicada, mentre, en el taulell d’un dels extrems, el fadrí major anava donant els fulls de paper blanc, i les dues plegadores de fusta de l’altre cantó apilaven, llestos i plegats, els exemplars, que anava recollint l’aprenent sense a penes donar-hi abast.