La galeria


La galeria de la primera planta de la Casa Masó. Foto Fundació Rafael Masó

La galeria típica de la façana fluvial gironina, ornada amb cortines blanques i amb jardineres dissenyades per Masó, és un mirador privilegiat sobre l’Onyar des del punt dolç on el riu fa una corba que permet contemplar les cases i els ponts amb una perspectiva única, com qui fa un passeig amb un vaixell.

Sé d’un indret...
Gaüses: Llibres del Segle, 1995


Sé d’un indret a Girona que és un castell i un palau, escumejat de gavines com onades de cel blau, navegant entre silencis com una mítica nau.

La gran alegria del riu
Girona, 31 de de maig de 1906


¡Es la gran joia del riu! L’alegria del Onyar.

Jo la se perque’m truca als vidres de la meva cambra al despertar-me; perquè he begut en les galeries de ca meva jugant amb mes germanes; perquè carinyosa m’ha besat el front eixut pel treball i arrugat pels números i les preocupacions.
¡L’alegria del riu amb els seus coloms que volen, les seves orenetes que xisclen, els galls que hi canten i les criatures que hi ploren!

Oh quina més bella pensada la de posar un riu a dins d’una ciutat! És la pensada del frare que posa el jardí prop de la cel·la. La de la malalta donzella que posa el canari en la finestra de la seva cambra!

Una ciutat amb un riu és com un matrimoni amb un infant. Perquè l’infant té la rojor a les galtes i la rialla als llavis i l’or en els rulls, com el riu té la color i el riure i la llum que alegra la ciutat.