La biblioteca


Prudenci Bertrana, "Retrat de Rafael Masó", 1905. Foto Jordi Puig / Fundació Rafael Masó

L’habitació, que era alhora despatx del passant de l’advocat i sala d’espera dels clients, acull els retrats familiars i, entre ells, el de Rafael Masó que Prudenci Bertrana va dibuixar al carbó l’any 1905, el dia en què el jove poeta va guanyar la Flor Natural dels Jocs Florals de Girona.

Carta a Santiago Masó
núm. 7
Girona, 1980

En els Jocs de 1913, Josep Carner va obtenir, amb Rims a l’atzar, el premi atorgat per Santiago Masó, consistent en un objecte d’art. El retard en la recepció de l’obsequi va fer que Carner escrivís una carta el seu mandrós mecenes.


Benvolgut amic: Els afalacs de la fortuna són de tanta virtut, que quan en rebem un sol d’aquesta voluble deesa quedem consolats de cent de les seves rebequeries. Un dels grans esdeveniments de la meva existència, no més inferior al dia de la Primera Comunió i a aquell en el qual vaig ésser proclamat Mestre en Gai saber sense saber-se ben bé si n’era, fou el guanyar en un Jocs Florals de la grata i vella ciutat gironina un premi per vós concedit. No cal dir com ha estat viva d’allavors ençà la meva expectació davant la suposada imminència de l’adveniment a ma llar de quelcom de delitós i memorable. Però els dies passen endebades. Jo sé massa que aquesta dilatació no obeeix a cap àvol determini de frustrar-me, sinó a la dificultat que per tota ànima exquisida enclou aquest deure subtilíssim: triar. Per això és que, desitjós de lliberar al mateix temps dos captius, (el meu amic, que n’és d’una cura, i jo, que’n soc d’una frisança) us poso aquestes ratlles per proposarvos que escurseu l’angoixa, simplifiqueu el deure i desempellegueu les vostres mans de la tasca i el meu cor del desig, obrint-me, planerament, un crèdit [...] a casa En Segura (Faians Català i Galeries Laietanes) o a casa En Renart. Aquesta elegant solució que us proposo, espero que’m permetrà aviat gaudir en el meu estatge de la visió benaventurada d’un ‘keepsake’ vostre, que serà de bon auguri per la meva felicitat.