La primera tarda a Ginebra

Aurora es va allotjar en un dels molts hotels, modestos, que proliferen al voltant de l’estació de Cornavin. L’impacte de la primera tarda passada a Ginebra, que després coneixeria tan bé, no deixa de sobtar per les valoracions que desgrana. 

Girona: Diputació de Girona, 2013

La perspectiva de l’estiu als Alps i el curs a l’Institut Dalcroze la mantenen intensament viva.


Madame Molina m’acompanyà a l’Hotel des Familles, davant per davant de l’estació. L’endemà, a primera hora, ella i jo ens hi havíem de trobar al vestíbul. El violinista aniria directament a Mürren. Vaig aprofitar la tarda per visitar el barri consagrat als turistes. Llavors Suïssa era el primer país del món dedicat al turisme. D’ell van aprendre tots els altres. A Ginebra, prop de l’estació, del llac i dels seus molls, hi havia els grans hotels de Rússia, des Bergues, el Richemond, el Metropol –aquest a l’altra banda del Roine–. Tots respiraven netedat, confort, luxe... Tot al llarg del carrer del Mont Blanc, del Quai des Bergues, del Quai Gustave Ador, de la Place Cornavin, els salons de te, les pastisseries, els restaurants i els cafès es barrejaven amb una sèrie d’enlluernadores botigues on s’exhibien objectes inútils de primeríssima qualitat: pelleteries, tafileteries, joieries, rellotgeries... i també agències de viatge amb exposició de cartells en què hom oferia al públic engrescadors viatges: des de les piràmides d’Egipte, Sicília, Nàpols, Roma... fins a les més modestes excursions a les fonts del Rin, a la Mer de Glace o al Grand Saint Bernard. A mi, tots aquests mirallets no m’enlluernaven. Estava prou engrescada amb el viatge de l’endemà al cor dels Alps.

Girona: Diputació de Girona, 2013

Va passar l’estiu de 1923. Aurora havia tocat en diversos hotels dels Alps, el Kurhaus de Mürren va ser el darrer, i torna a arribar a Ginebra, aquest cop per quedar-s’hi un bon grapat de temps per estudiar. Abans, però, uns apunts del viatge des de Mürren a Ginebra.


El dia 4 de setembre, el tercet Molina-Txereixewski-Bertrana acabava el contracte amb l’Hotel Kurhaus. Carregats d’instruments, de solfes i de maletes, ens encabíem en un vagó del funicular barrejats amb un grup de noiets que baixaven a Lauterbrunnen per anar a l’escola. [...] El trajecte Mürren-Ginebra passant per Lauterbrunnen, Interlaken, Berna, Neuchâtel i Lausanne era força interessant. Els llacs de Thun i de Brienz, el de Neuchâtel..., el Leman, sobretot, tan ample que amb prou feines des de la via fèrria, que el vorejava, vèiem la vora d’enfront, resultaven motiu renovellat d’entusiasme per a mi.