Institut d'Estudis Catalans


Insitut d'Estudis Catalans. Foto: Maria Nunes

La Casa de Convalescència de l’Antic Hospital de la Santa Creu, al carrer del Carme, és la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), fundat l’any 1907. La relació de Maria Àngels Anglada amb l’IEC s’inicià quan, de jove, estudiava a Barcelona i havia assistit als cursos clandestins de l’Institut d’Estudis Catalans, a casa de l’historiador Ferran Soldevila. Molts anys més tard, el 21 de maig 1991, l’Institut nomenà Maria Àngels Anglada membre de la Secció Filològica. A partir d’aquest moment, viatjà regularment a Barcelona per assistir a les reunions de la Filològica, que eren per a ella un reconeixement i un plaer de l’intel·lecte. Més endavant, el 3 de juliol de 1998, assumí el càrrec de vicepresidenta de la Secció Filològica. Finalment, va ser a la seu de l’IEC on, l’any 2009, es va inaugurar l’exposició que es va fer amb motiu dels 10 anys de la seva mort. L’exposició s'hi va estar del 3 al 29 d'abril, i després es va exhibir a diversos llocs de Catalunya.

 

«Autobiografia i missatge de Maria Àngels Anglada d’Abadal»
Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2017


Afortunadament, en aquest moment no tinc activitats clandestines, estic a l’Institut d’Estudis Catalans, que em va fer una gran il·lusió, he pogut col·laborar en les coses que estaven al meu abast, sobretot recollint dialectalismes empordanesos pel nou Diccionari de la llengua catalana, i ara estic a la comissió de lèxic per fer un lèxic estàndard però correcte per als mitjans de comunicació, de moment aquestes són les meves activitats.
Encara que crec que les coses han millorat sensiblement, encara falta molt per normalitzar la llengua catalana, crec jo, i el país català, sobretot en ambients com l’administració de la justícia, tota la part de paperam administratiu i amb un ús més normal de llengua en actes públics, encara segons quins, crec que encara ens falta molt camí.