Carrer de Peralada. Col·legi de les Mares Escolàpies


Col·legi de les Mares Escolàpies. Foto: Enric Fontvila.

En aquest carrer, el carrer Peralada, es troba l’escola on va ensenyar Maria Àngels Anglada entre 1964 i 1976, el col·legi de les Mares Escolàpies. L’ensenyament va ser un dels eixos de la seva vida. Va ser professora de clàssiques i de literatura i llengua catalana i sempre va transmetre els seus coneixements amb inusitada passió. Ho testimonien totes les persones que la van tenir com a professora i la gran quantitat d’articles, poemes i escrits que ens va deixar sobre molts temes relacionats amb l’ensenyament, la lectura i, sobretot, la reivindicació política i cultural de la llengua, utilitzant molt sovint les planes de diaris i revistes empordanesos.

 

El combat per la llengua
núm. 66
23 de de maig de 1978

Els següents fragments d’articles d’opinió apareguts al llarg dels anys mostren la vessant periodística de Maria Àngels Anglada, vinculada a la defensa de la llengua, sobretot en els anys del postfranquisme, quan s'estaven posant les bases d'un nou tipus d'ensenyament a Catalunya.


En els darrers dies s’han multiplicat en els diaris i revistes els comunicats de grups de professors, partits polítics i altres entitats sobre la necessitat d’arribar a l’ensenyament normal de la llengua catalana a les escoles i als instituts. [...] No cal ser «alarmista» per observar el progressiu embordeïment de la nostra llengua: els calcs constants, els calcs d’aproximació, l’empobriment del vocabulari, i fins i tot la confusió fonètica, molt més greu.

Preguntes
núm. 1899
04 de d'abril de 1985


Per què la majoria dels catalans no vam poder reclamar a l’Estat central una indemnització pel fet que els nostres fills no van poder estudiar ni les beceroles de la seva llengua materna a l’escola, ni la història i geografia del nostre/seu país, ni la seva literatura, i es van fer grans en un país traduït, amagat, amb els seus grans mestres perseguits, bandejats o reduïts a la pura subsistència?