L'Institut Muntaner

En aquest institut Maria Àngels Anglada va ser professora de català, d’amagat durant un any i, en un segon moment, oficialment. Aquí va ser col·lega d’Isabel Clara Simó i de Dolors Condom, amiga seva i companya d’universitat a Barcelona. A més, l’Institut Ramon Muntaner, des de l’any 2004, és l’organitzador d’un premi de narrativa dedicat a la nostra escriptora.

 


Com a tantes altres ciutats, la represa del curs escolar, ara més esgraonada, canvia en hores molt concretes l’aspecte dels carrers i fins i tot la circulació. Allò que és, però, específic de Figueres, és el fet que l’Institut Ramon Muntaner, en ple funcionament, és el més antic de tot l’Estat espanyol, i ja n’hem celebrat els cent-cinquanta anys. És bo de recordar que l’escriptor Josep Pla s’hi va examinar abans de començar el batxillerat: durant molts anys, quan aquesta etapa s’iniciava a l’edat de deu anys, el pas previ era l’anomenat «examen d’ingrés». El llarg carrer on és situat el centre d’ensenyament, en una placeta enrivetada d’alzines, avui dia es torna a dir carrer de Sant Pau.

[...]

Val a dir que ara l’aspecte de la placeta i de l’institut és ben canviat, i fa un cert goig, però es conserva el vell claustre, que a mi m’agrada molt; els xiprers resisteixen, poc o molt impàvids, el pas de les generacions i el brogit creixent dels estudiants.