Comunitat Evangèlica de parla alemanya


Comunitat Evangèlica De Parla Alemanya. Foto Maria Nunes

A vegades, les casualitats fan que la literatura es converteixi en realitat. El 4 de juny 1998, en una conferència a la capella de la Comunitat Evangèlica de Parla Alemanya, al carrer Brusi, 94, es produí la trobada entre Maria Àngels Anglada i Jacques Stroumsa, enginyer i músic jueu sefardita deportat al camp d’Auschwitz, on hi va perdre tota la família i on es convertí en el violí solista de l’orquestra d’Auschwitz-Birkenau

«Júlia Stroumsa»
Barcelona: Empúries, 2000

Inesperadament, el personatge de la novel·la El violí d’Auschwitz que l’autora havia imaginat, el violinista amic del lutier Daniel, cobrà vida encarnat en una persona real. Anglada ho explica en el conte “Julia Stroumsa”, recollit en el llibre L’Àngel (2000).


Fa temps que no puc escoltar el compacte dels Impromptus de Franz Seraph Schubert, interpretats admirablement per Murray Perrahia, sense pensar en la història de Júlia Stroumsa.

Bé, no en fa pas tant de temps: d’ençà del 4 de juny de 1998, quan vaig conèixer el seu germà Jacques, o Iàkobos. És a dir, quan se’m va tornar de carn i sang un personatge, encara que molt diferent de com jo, que no en sabia l’existència, l’havia imaginat: em refereixo al violinista amic del luthier del meu llibre El violí d’Auschwitz.

El meu ara estimat amic Jacques, que va ser violí solista durant un mes a l’orquestra d’Auschwitz-Birkenau, persona d’un tremp vital fora del corrent, em va dir un dia, el desembre proppassat, que vaig tenir el goig que fos el meu hoste a Figueres: «Us explicaré la història de la meva germana Júlia i en fareu una novel·la»