Carrer dels Ciutadans


Carrer dels Ciutadans. Foto: Jordi Miquel.

La tieta d’Aurora Bertrana, Eufèmia Salazar, va tenir un paper destacat en la vida d’Aurora Bertrana. Gràcies a ella, Aurora i la seva germana Helena van aprendre a teixir, brodar, algunes nocions de francès i també una mica de solfeig.

 

Girona: Diputació de Girona, 2013

Tanmateix, els pares de la futura escriptora van considerar que calia regularitzar l’aprenentatge de la seva filla i la van inscriure a l’escola del reconegut pedagog Josep Dalmau i Carles, que durant uns anys va ser al carrer dels Ciutadans.


Els meus pares havien decidit cercar-me una escola. Calia completar i, fins en un cert punt, «combatre» la instrucció irregular i deficient que jo devia a la tieta. L’escola que van triar era molt acreditada a Girona. Havia estat fundada per en Josep Dalmau i Carles, intel·ligentíssim didacte, conegut i apreciat no solament a la província i a tot Catalunya, sinó a tot Espanya i fins a l’estranger. [...]

A l’escola Dalmau i Carles, hi aprenia aritmètica, geografia, gramàtica castellana, literatura i fins història de la literatura. L’escola del senyor Dalmau estava instal·lada al carrer dels Ciutadans, no gaire lluny de casa. Abans, ho havia estat al carrer de la Neu i, en temps de la seva fundació, a la plaça de Sant Domènec, en l’antic i venerable edifici anomenat Les Àligues, on havia residit la primitiva Universitat de Girona, fundada el 1446 per un decret d’Alfons IV d’Aragó.