Carrer Nou


Carrer Nou. Foto: Jordi Miquel

La família Bertrana-Salazar va viure durant una temporada en un pis situat al número 4 del Carrer Nou. Allà hi va néixer Cèlia, l’última filla del matrimoni —tot i que només Aurora va sobreviure els pares.

 

Girona: Diputació de Girona, 2013

Els records de l’escriptora sobre aquest domicili es barregen amb una explicació sobre la posició social que ocupaven les dones a començaments del segle XX.


De la pujada de Sant Martí, ombrívola i humida, havíem passat a viure al carrer Nou, al número 4. Coincidint amb aquest moment de passatger optimisme ens va néixer una germaneta. La mare se sentia com avergonyida d’haver posat al món el quart fill després d’uns anys de no tenir-ne cap. En canvi, el pare es mostrava d’allò més content. [...]

A casa continuàvem vivint un poc com en somnis, és a dir, sense tocar de peus a terra. L’Helena i jo ja començàvem a tenir edat de preparar-nos a fer una feina qualsevol fora de casa, ser útils a la família, estudiar mecanografia i comerç o estudiar el batxillerat amb vista a una carrera. Però a ningú no se li havia ocorregut semblant avinentesa. En aquella època, i a Girona, a les filles de famílies burgeses, pobres o no, hom les ensenyava a estalviar però no a guanyar diners. Mentre els obrers o els pagesos, amb més esperit pràctic i sentit comú, les enviaven a servir o a la fàbrica, les «senyoretes» romanien a casa. Si no podien tenir minyona, en feien elles mateixes, amb més o menys dissimulació. I si podien tenir-ne, de minyona, es dedicaven a sus labores, les quals eren moltes i variades: brodar, fer puntes al coixí, fer ganxet i fins robeta de criatura per als robers benèfics.