Escola Municipal de Música de Barcelona


Castell dels Tres Dragons. Foto: Unai Monge

En les dues primeres dècades del segle XX, l’Escola Municipal de Música de Barcelona va tenir la seu al parc de la Ciutadella, al Castell dels Tres Dragons, nom popular de l'edifici modernista que durant l'Exposició Universal de 1888 havia estat el cafè-restaurant, situat a l’actual passeig de Picasso. Aurora Bertrana hi estudià solfeig sota la direcció del mestre Antoni Nicolau.

 

Girona: Diputació de Girona, 2013


Seguint el consell de la Carme Karr, freqüent i ben escoltada consellera dels pares, aquests van decidir que, en comptes de fer dos fatigosos viatges per setmana a Barcelona, m’hi instal·lés per tot el curs. A mi, el pla m’abellia. Temps ha que tenia la dèria d’ampliar els meus estudis de solfeig a l’Escola Municipal de Música de Barcelona que dirigia el mestre Nicolau. [...] En aquella època, el mestre Nicolau era un tipus imponent: alt, cepat amb abundosa barba de profeta, d’expressió severa i sorruda. M’havia rebut amb un gruny. «Quina edat tenia?». «Eren hores aquelles de començar a estudiar solfeig?». «El solfeig s’ha de començar a cinc o sis anys, no més tard».

Jo havia aguantat el xàfec sense piular. Després li vaig dir que venia de Girona, on ja feia temps que em dedicava a la música. De solfeig ja en sabia puix que havia tocat en orquestres. El que volia era perfeccionar-lo.