La plaça de Sant Pere o la plaça del Peix, com era i és coneguda per molts rosincs, és un dels indrets més emblemàtics del barri de la Punta. Aquí s'hi han subhastat tones i tones de peix. Lloc i moment, a la plaça del Peix se sabia si la pesca del dia era suficient per posar un plat a taula o no.
Un dels passatemps que més distreien la Maria era d'anar a veure la venda a l'encant del peix. A la plaça de la Punta, a la vora del mar, quan arriben els llaguts de la pesca. El venedor s'està dret davant les paneres del peix, darrera les quals, concentrats, seriosos, hi ha els possibles compradors. I entorn, un cercle de gent encuriosida. La subhasta es fa seguint una escala descendent de preus, la que el comprador atura quan el preu li convé.
També Josep Pla descriu com eren les subhastes de Roses, vistes en el transcurs de les seves visites a la població de la mà del seu amic Jaume Vicens Vives.
Roses era fins fa poc gairebé exclusivament un port de pescadors. [...] La subhasta de peix que es forma el capvespre és molts dies impressionant per la seva quantitat i la seva qualitat. Roses és un dels mercats més rics en escamarlans i gambes. Aquest mercat és molt sorollós i, en el curs de les seves transaccions, la xusma engega crits desaforats. Però, ¿hi ha res més apetitós –per a les persones acostumades a viure a l’aire lliure– que aquestes subhastes, que les olors que se’n desprenen, amarades aquí del flotant regust de les algues?