Plaça de Sant Pere


Plaça de Sant Pere. Foto: Jaume Cusí

La plaça de Sant Pere o la plaça del Peix, com era i és coneguda per molts rosincs, és un dels indrets més emblemàtics del barri de la Punta. Aquí s'hi han subhastat tones i tones de peix. Lloc i moment, a la plaça del Peix se sabia si la pesca del dia era suficient per posar un plat a taula o no.  


Un dels passatemps que més distreien la Maria era d'anar a veure la venda a l'encant del peix. A la plaça de la Punta, a la vora del mar, quan arriben els llaguts de la pesca. El venedor s'està dret davant les paneres del peix, darrera les quals, concentrats, seriosos, hi ha els possibles compradors. I entorn, un cercle de gent encuriosida. La subhasta es fa seguint una escala descendent de preus, la que el comprador atura quan el preu li convé.

La Costa Brava
OC XXX
Barcelona: Destino, 1976

També Josep Pla descriu com eren les subhastes de Roses, vistes en el transcurs de les seves visites a la població de la mà del seu amic Jaume Vicens Vives.


Roses era fins fa poc gairebé exclusivament un port de pescadors. [...] La subhasta de peix que es forma el capvespre és molts dies impressionant per la seva quantitat i la seva qualitat. Roses és un dels mercats més rics en escamarlans i gambes. Aquest mercat és molt sorollós i, en el curs de les seves transaccions, la xusma engega crits desaforats. Però, ¿hi ha res més apetitós –per a les persones acostumades a viure a l’aire lliure– que aquestes subhastes, que les olors que se’n desprenen, amarades aquí del flotant regust de les algues?