Hotels i restaurants. L'hotel España


Façana de l'hotel España. Foto: Robert Molina

En el centre de la ciutat hi havia els hotels i restaurant coneguts per Fages. 

Felicitación postal. Don Miguel Mateu, alcalde honorario de Figueras
Figueres: Brau, 2003

Alguns han tancat: la seva fonda Roca i l’hotel París de la Rambla, que ja hem esmentat; i la fonda Armendares i el restaurant Viarnés, ambdós a la Pujada del Castell. D’altres segueixen oferint els seus serveis, com ara l’hotel España, al carrer de la Jonquera tocant a la plaça de l’Ajuntament, propietat de Francesc –Paco– Masquef.


Figueras es un centro comercial y turístico de primer orden en trance de industrialización rápida y progresiva, que contiene los mejores hoteles hasta el punto de poder afirmar que en ningún lugar de Cataluña se puede comer o dormir mejor.


Seria tot el món que treballaria per nosaltres i vindria a oferir-nos els seus estalvis. No tindríem millor feina que la de traballotejar  una mica el dimecres, per posar gana per l’àpat pantagruèlic del dijous, de ben combinades “porcions” a can Duran, a l’hotel París, a can Roca o a l’hotel España, a can Viarnés o a l’Armendares de la carretera del Castell. I millor escauria  que així com ara tots els empordanesos hem de treballar tot la setmana per costejar-nos aquest plaer hebdomadari, a Figueres, fossin els figuerencs els que s’avinguessin a suar tota la setmana per nosaltres, els comarcans.

Figuerencs
Figueres: Brau, 2002


L’amo de l’hotel Espanya
si l’enyorament li tiba
es fa passar la migranya
bevent “aigua de la Riba”.

Auca de la Santa Creu
Figueres: Brau, 2015


El senyor Paco, a l’Espanya,
és l’amic que a ningú enganya.