Can Falgàs


Façana de Can Falgàs. Foto: Jordi Miquel

La família Falgàs és una de les més importants de Lladó. La finca familiar es trobava originàriament a la serra del Mont, on eren propietaris de bona part dels terrenys.

De fet, el mas que s’observa quan es mira el Mont de Lladó estant és la casa pairal dels Falgàs.


Eren senyor feudals que es dedicaven a l'explotació dels boscos de la muntanya i a cobrar el delme. El mas, imponent, amb les dues construccions i l'era al mig, es trobava a mitja muntanya. Hi havien anat alguna vegada, però en general preferien les comoditats de la casa senyorial que tenien a Lladó.

Efectivament, la casa del centre de Lladó és la que la família freqüentava més sovint, ateses les facilitats que representava estar-se a la vila en lloc de la muntanya. Com es pot observar, és una de les cases més imponents del poble.


Davant per davant de l'entrada de can Llavanera, s'alçava la mola imponent de can Falgàs. Era un gran casal, fosc i impenetrable, d'estructura massissa, cúbica i rotunda, amb finestres petites, les de la planta baixa enreixades per protegir els béns que atresorava gelosament al seu interior. A l'exterior, una gran balconada al segon pis cavalcava sobre les dues façanes cantoneres.