Torre rodona


Torre rodona. Foto: Lluís Serrano

El castell de Requesens també va ser font d'inspiració de músics i compositors. El 19 de gener de 1918 Lluís Bonaterra va ser guardonat en el concurs de la revista de Música de Madrid amb les composicions per a orquestra "Nostalgia" i "Requesens", aquesta darrera inspirada en la muntanya i el castell. El compositor Eduard Toldrà, que estiuejava a Cantallops, va dedicar sardanes per a cobla a indrets i paratges de l'Albera com, per exemple, "Puig Neulós" (1925) i "Coll forcat" (1932). I, el 1956, el compositor Francesc Basil i Oliveres que va guanyar el premi Pep Ventura del concurs Barcino amb la seva sardana "Castell de Requesens". També va inspirat Guillem Comalat, poeta, dibuixant i pintor mort a Requesens el 1906, l'obra del qual és custodiada per l'Ajuntament de la Jonquera. 

Aquesta torre acomiada el visitant. 

L’excursió a Requesens
núm. 5
01 de de juny de 1928

Els membres de la Penya Tramuntana de Figueres, després de la visitar la muntanya i el castell, expressaven les seves sensacions i sentiments.


Emprenem decidits el camí de Cantallops i, en tombar-nos, veiem com les ombres del capvespre van envaint la muntanya i sols el castell com guaita, rep un últim raig de l’astre del dia. Quan arribem al poble ja el sol és post i els grills i granotes fan sentir els seu cants i en aquella hora que tant han cantat els poetes també nosaltres sentim melangia, melangia dels llocs que havem deixat.