L'itinerari La casa de la literatura és el número 5 de la col·lecció d'itineraris literaris autoguiats que publica la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent. La presentació va anar a càrrec de Mariàngela Vilallonga, i el guió i la selecció de textos a càrrec d'Esther Fabrellas, Francesca R. Uccella i Mariàngela Vilallonga.

***

Quan parlem de «La casa de la literatura», com a títol d’aquest itinerari, en realitat ens estem referint a dues cases: l’edifici mateix d’una banda, i la seva representació avui, és a dir, la Facultat de Lletres. Són, de fet, dos passats els que s’uneixen en aquest itinerari: el de l’edifici i el de la Facultat.

L’edifici té un passat llarg. Hem de cercar els seus inicis al segle XIII, quan va ser creat per allotjar el convent dels frares dominicans a Girona. El passat de la Facultat és més recent. Té les seves arrels en el segle XX, en els inicis del estudis universitaris a Girona.

L’any 1969 es va crear una secció delegada de la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Girona. La seu física d’aquests estudis es va situar a l’edifici de la Casa de Cultura, al primer pis entrant a mà esquerra. Allà va néixer i va créixer la facultat, quan encara no era facultat. El primer trasllat va arribar l’any 1975. Aquell any els estudis de Lletres van estrenar una seu pròpia: l’edifici del Seminari menor, just davant de l’edifici actual. Però no seria la seu definitiva. Els estudis de Lletres van fer el darrer trasllat a l’edifici del convent de Sant Domènec, on ara som.

Fundat durant el segle XIII i exclaustrat l’any 1822, el convent de Sant Domènec va ser convertit en caserna militar. Generacions de joves van fer el servei militar entre aquests murs, que van esdevenir amb el temps el Govern Militar de la província de Girona. L’any 1983 els militars van tornar l’edifici a la ciutat. I la ciutat va cedir l’ús de les instal·lacions a la Universitat. Així va ser com, després de les obres de rehabilitació, la Facultat de Lletres es va instal·lar en aquesta seu l’any 1993.

En aquest itinerari es superposen, doncs, elements que pertanyen a la història de la Facultat, com a representació, que vol dir també la història dels tres edificis en els quals ha viscut, i a la història d’aquest convent que ens acull.

L’itinerari ha estat creat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent, que té la seu a la Facultat de Lletres. La Càtedra forma part d’Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni Literari Català, un centre d’estudi sobre patrimoni literari. A més de difondre l’obra de l’escriptora que li dóna nom, una de les activitats que duu a terme la càtedra és crear itineraris literaris. Ja s’han inaugurat el de «Les closes», de Maria Àngels Anglada, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà; el de «La Girona escrita», a la ciutat de Girona; el de «Rodoreda Romanyà»; el de Besalú, i tants d’altres, com el de la ruta del Ter o el de les vies verdes.

La Facultat de Lletres és la seu de la càtedra i és la casa de la literatura per excel·lència. No només s’ensenya literatura a les seves aules, sinó que s’hi conserven llegats d’escriptors, hi ha escriptors que hi fan classe i escriptors que han passat per les seves aules com a alumnes –i hi han deixat empremta–, i ha estat matèria literària en algunes ocasions.