García Lorca a Figueres és el número 18 de la col·lecció d'itinerari literaris autoguiats que publica de manera regular la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona. La presentació, la selecció de textos i la seva traducció ha anat a càrrec del grup de treball de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres, format pels professors Àngela Castaño i Joan Manuel Soldevilla, i els alumnes Laia Genover, Èlia Gràvalos, Blai Higueras, Àlex Izquierdo, Joana Oliveras i Iliyan Vasilev. La publicació ha estat possible gràcies a la col·laboració establerta entre la Càtedra de Patrimoni Literari, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i l'Ajuntament de Figueres.

***

La relació entre dos dels més grans artistes del segle XX ha fascinat des del seu origen a lectors, estudiosos i admiradors de les seves obres. García Lorca, el poeta enlluernador i tràgic, i Salvador Dalí, el prodigiós visionari surrealista, van viure de joves una intensa i apassionada relació personal que va marcar les seves vides i que va tenir influències decisives en les seves obres respectives.

Es van conèixer a la Residència d'Estudiants, a Madrid, quan començaven els estudis superiors, i van compartir projectes i somnis durant uns anys de joventut intensos. Lorca va passar jornades memorables a l’Empordà, convidat per Dalí, on va fer amistat amb el seu pare i especialment amb la seva germana, Anna Maria; sempre el va acompanyar el record d'aquestes setmanes inoblidables per les terres catalanes. S'ha estudiat i subratllat profusament la importància de la seva estada a Cadaqués, però no s'ha fet especial èmfasi en la importància del seu pas per Figueres, on va viure experiències personals intenses, va enlluernar la sòlida intel·lectualitat de la ciutat amb les seves lectures i va deixar una intensa empremta en tots aquells que el van conèixer i tractar.

En els anys vint del segle passat, Figueres era una ciutat singular en el panorama català. Amb una important tradició republicana i federalista, enriquida comercialment per la seva condició de capital comarcal i la seva ubicació pròxima a la frontera, ben comunicada gràcies al tren i inevitablement afrancesada, la qual cosa volia dir moderna i permeable als nous aires polítics i culturals que sacsejaven Europa,la capital empordanesa disposava d’una vida cultural de notable intensitat; amb freqüència es recorda la filiació figuerenca de Salvador Dalí però potser no s'ha subratllat de manera suficient que, més enllà del geni personal, el pintor empordanès va ser qui va ser perquè va néixer i va viure la seva joventut en una ciutat on va trobar un dinamisme cultural i una tradició artística remarcables, on va compartir els anys de formació amb uns amics i uns mestres que el van marcar de manera decisiva.

A aquesta Figueres viva i dinàmica va arribar García Lorca en tres ocasions, el 1925 i el 1927, i aquí va viure experiències personals intenses que van condicionar la seva trajectòria biogràfica i artística.

L'objectiu d'aquest itinerari literari és repassar aquells espais de la ciutat que van ser espectadors i escenari del pas de García Lorca per Figueres. Des de l'estació del tren, que va suposar el seu lloc de desembarcament a les terres empordaneses, fins a la casa dels Dalí, passant per la Rambla, on escoltava sardanes i passejava amb Anna Maria Dalí, la present guia vol reviure l'estada a la ciutat d’un dels poetes més universals de tots els temps; el recorregut es farà visitant els diversos espais, contrastant la seva imatge actual amb la d'inicis del segle passat, observant la documentació gràfica conservada i llegint, al mateix temps, els textos que el mateix autor va dedicar a Figueres, aquells altres que van escriure els amics i coneguts quan van evocar aquells anys màgics o, complementàriament, altres fragments significatius que ens parlen d’aquells homes i dones i d’aquella ciutat.

Aquest projecte pedagògic de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres va néixer amb la voluntat d'oferir un espai de creixement a un seguit d'alumnes de notables aptituds. La seva concreció ha estat possible gràcies a la col·laboració d'un seguit d'institucions i persones que han recolzat aquesta iniciativa: Ajuntament de Figueres, Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, Fundació Gala-Salvador Dalí, Museu del Joguet de Catalunya-Figueres, Museu de l'Empordà, Arxiu Municipal de Figueres, Biblioteca Fages de Climent, Família Carbó Carreté, Mariona Seguranyes i Anna Teixidor. A tots ells, moltes gràcies per confiar en aquest projecte.