Vilabertran és el número 15 de la col·lecció d'itinerari literaris autoguiats que publica de manera regular la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona. La presentació, el guió i la selecció de textos ha anat a càrrec dels filòlegs Marta Callavé, Carles Masoliver i Francesc Montero. La publicació ha estat possible gràcies a la col·laboració establerta entre la Càtedra de Patrimoni Literari i l’Ajuntament de Vilabertran.

***

Vilabertran és una vila empordanesa de prestigi reconegut i imatge definida dins el territori català. Òbviament, la ubicació al municipi del conjunt monumental de Santa Maria, d’influència notable durant l’edat mitjana, ha estat un element decisiu que li ha atorgat una singularitat indiscutible. L’escriptor i expert en art romànic Alexandre Deulofeu va declarar-ho amb contundència amb les paraules següents, incloses a l’antologia Els darrers mots: «Vilabertran té, dintre la història de Catalunya, una importància remarcable, però si no la tingués, n’hi hauria prou amb el seu monestir per a considerar-lo com un dels puntals de la nostra terra dintre la Història de l’Art». Considerat al volum Tres guies de l’escriptor Josep Pla com un dels quatre monuments essencials de l’interior de l’Empordà, al costat del monestir de Sant Pere de Rodes, la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries i el castell de Peralada, el monestir de Vilabertran ha estat i és un espai visitat i explicat per nombrosos escriptors i artistes.

No obstant això, el poble té altres atractius que van més enllà del conjunt monàstic, alguns més coneguts que d’altres, i en qualsevol cas d’allò més variats: la singularitat de la Torre d’en Reig, l’activitat tradicional del conreu de l’horta, la celebració d’un festival de música clàssica de prestigi internacional com la Schubertíada, l’elaboració de les típiques pomes de relleno... Tots aquests elements doten el poble d’un patrimoni divers, que depassa la fama del monestir. A partir del testimoni de diversos autors, hem volgut reflectir aquest conjunt en el present itinerari literari del municipi, que s’incorpora a la col·lecció endegada per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona.

Per a aquest itinerari, hem seleccionat textos d’una nòmina representativa d’escriptors catalans que han deixat testimoni escrit de les seves impressions i visites al poble des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. Amb els seus textos i talent literari, ens ajuden a descobrir o revisitar els espais comentats, evocant noves sensacions o definint amb noves tonalitats, gràcies a la llum de les paraules, els punts proposats. D’altra banda, hem de consignar que, tenint en compte la varietat i diversitat de les característiques lingüístiques dels originals, per facilitar al lector la comprensió dels textos hem optat per normalitzar l’ortografia i la puntuació i per actualitzar i adaptar les citacions de textos medievals; però no hem intervingut en el lèxic o formes verbals que afectaven la fonètica, per no alterar l’esperit dels textos originals.

En definitiva, amb aquest itinerari intentem contribuir al coneixement d’aquest indret des d’una vessant fins avui no abordada. No ens hem proposat elaborar una guia turística ni històrica, sinó una invitació a un viatge diferent per Vilabertran, que vagi més enllà dels espais emblemàtics i de visita obligada del poble. Un itinerari definit per les paraules i complementat per fotografies de Joel Busquets que, en cas de no poder fer el recorregut in situ, us permetran gaudir-ne des de la distància. Us convidem a fer un passeig de la mirada sobre paraules i llocs, deixant-vos endur per textos que arriben de temps remots i de llegenda fins al passat més recent. Al capdavall, us convidem a gaudir de la comunió entre la literatura i el paisatge.