BIOGRAFIA

Tot i que ja feia un cert temps que col·laborava en alguns mitjans amb articles esporàdics no va ser fins al 1985 que es va publicar el meu primer llibre, un recull de narracions que, a més a més, oferia al lector un petit còmic basat en un dels textos del llibre. "El Rei del mambo" (Edicions del Pèl, Salt, 1985) contenia un relat amb el mateix títol del volum que va guanyar la tercera edició del Premi Just M. Casero (1983), i, entre d'altres, també el que va obtenir el Premi Ciutat d¿Olot (1984): "La faç del paradís", basat en dístics de Josep Carner que eren el detonant de cada una de les històries d'una narració de format epistolar.
El mateix 1985 vaig començar a treballar de manera constant en el diari El Punt, amb una columna d'opinió que, sota l'epígraf "Un sofà a la riba", encara es manté en l'actualitat, tot i que a través d'etapes de diversa periodicitat. Un primer recull de les col·laboracions amb El Punt es van reunir en el llibre del mateix títol que la columna, "Un sofà a la riba", editat el 1987 per Edicions periòdiques de les comarques gironines.
Va ser també l'any 1985 que vaig rebre un encàrrec de l'Ajuntament de Girona per redactar una història de l'activitat teatral a la ciutat des de la creació del Teatre Municipal. Jo, que no sóc historiador, hi vaig accedir perquè tenia una relació directe amb grups de teatre, i perquè aleshores escrivia crítiques teatrals i treballava a l'arxiu de la ciutat. En va sortir "Història del Teatre Municipal de Girona, 1769-1985", en col·laboració amb arquitectes i altres crítics.
A partir d'una trobada ocasional amb Xavier Folch, amb qui a través d'uns amics vaig establir una excel·lent amistat, i esperonat per ell i per aquells mateixos amics, publico a Empúries, l'any 1988, el primer llibre amb una distribució normal a tot el país. Es tracta de "Botxenski i companyia". Del llibre hi ha una traducció a l'espanyol (Empúries / Paidós: Narrativas de hoy, 1989) i també una edició de butxaca, en la mateixa editorial, l'any 2001. "Botxenski i companyia" representa un pas important, perquè rep unes crítiques excel·lents i és valorat de manera especial tant pels especialistes del país com per compiladors estrangers, que inclouen alguns dels relats del volum en antologies alemanyes sobre narrativa espanyola contemporània ("Termodinàmica" a "11 nicht ganz sittsame Geschichten ans Spanien", Spektrum, 1993. Berlin) o sobre escriptors catalans ("Immer Still" a "Di spezialitat des hauses. Neue Katalanische literatur", Berbael Turmbau, 1998. Berlin). "Botxenski i companyia" també arriba al teatre, en una adaptació d'un grup d'aficionats i formant part del muntatge "Degustació", amb dramatúrgia meva, que el Talleret de Salt presenta en gira per Catalunya i l'estat espanyol.
"Botxenski i companyia" és un recull d'històries, amb tons humorístics, mirades iròniques sobre la realitat, en les quals un personatge determinat, Botxenski, sempre hi és present, a vegades com a protagonista principal, molt sovint com a secundari o com simple acotació.
El 1988, una iniciativa del diari El Punt, "La Novel.la al Punt", permet la publicació d'un petit relat, "23", que es regala als lectors amb un format de fullet solt.
Amb "Avaria", (Ed. Empúries, col·lecció Narrativa, 1990), sense abandonar un registre similar al de "Botxenski i companyia", intento un avançament formal. També són històries diverses, però amb un punt d¿unió més sòlid: són les evocacions d'un escriptor a qui se li ha espatllat la màquina d'escriure al llarg del temps que l'operari necessita per arreglar "l'avaria". Un dels fragments d' "Avaria" s'inclou en l'antologia de contes catalans que la revista Lateral publica el 2001 amb el títol de "Mar y montaña".
El mateix any 90, per iniciativa d'Editorial Empúries, tinc l'oportunitat de participar en la traducció d'un llibre que per a mi és decisiu (com a lector i en les primeres passes d'escriptor). Es tracta de "The Catcher in the Ray", de J.D. Salinger. La nova traducció és obra d'Ernest Riera, amb la meva col·laboració, atesos els evidents senyals de proximitat entre "El vigilant en el camp de sègol", que és així com la titulem, i els meus primers relats.
"Interior de balena", l'any 1991, és un nou recull d'articles a la premsa, ara editat per Empúries, amb col·laboracions fetes al Punt, però també a revistes i a diaris de Barcelona.
Al llarg de tots aquests anys, he intensificat aquest tipus de treball periodístic. A la premsa escrita, a revistes culturals, a d'altres mitjans de comunicació, com la ràdio, etc. Entre els més destacats, he participat a l'Avui (crítica literària i relats curts), al Diari de Barcelona (cròniques), a El Periódico (articles d'opinió, cròniques, reportatges), a El País (crítica literària, reportatges), a El Observador, La Vanguardia (articles d'opinió), a Catalunya Ràdio i RAC 1, a revistes com El Temps, 1991, L'home invisible, etc.
En l'actualitat sóc també columnista de El Periódico (articles d'opinió i reportatges).
Després d'un període d'inactivitat, bé que amb presència continuada a mitjans de comunicació i amb esporàdiques aportacions a la literatura infantil i juvenil ("La senyoreta Dàrlings" (Ed. Empúries, 1994) / "El mag del frac" (Ed. Cruïlla, 1996), publico dues novel·les. La primera va obtenir el Premi Ciutat de Palma de 1997 i es va publicar a Edicions 62 el 1998. Amb el títol de "La millor guerra del món" es basa en l'estructura narrativa de l'Eneida i explica la història de dos personatges (A.N. i una vella a qui el jove acompanya a través d'un país en guerra) i de tots aquells escenaris i situacions que viuen al llarg del seu viatge.
L'any 2001 (Ed. Empúries), es va publicar "August i Gustau", Premi Octavi Pellissa de l'any 2000. Amb una estructura de puzle, el personatge principal, sense nom, explica en primera persona els motius que el van dur al suïcidi i el contracte que va signar amb dos sicaris, una mena de pallassos, perquè l'ajudessin en els seus objectius.

Darreres publicacions:

2003:

"Llarga Vista" (Ed. Empúries), recull de l'obra narrativa.
"Itinerari recomanat" (Ara llibres), recull d'articles.
"Els tràfecs d'en Tòfol, el pèsol, i de la faveta Lilós" (Ed. Cruïlla).
"Gertrudis i els dies" (Ed. Cruïlla).
"Attendez-moi" (plaquette editada per Llibreria 22 i Ajuntament Girona).

2005:

"Sis homes" (Ed. Empúries), narrativa.
"Demà anirem al camp, Joan" (Ed. Cruïlla), infantil.
"La foto d'en Marçal" (Ed. Cruïlla), infantil.
"El diari de la Laia" (Ed. Cruïlla), infantil.
"La final d'en Gorka" (Ed. Cruïlla), infantil.

2007:

"La samarreta de la Fatimetu" (Ed. Cruïlla), infantil.
"Els somnis de l'Uri" (Ed. Cruïlla), infantil.
"Un any de divorciat" (Ara llilbres), narrativa.

[Biografia elaborada per l'autor]  

 

Biografia extreta de l'atlesliterari.cat

Fotografia

Itineraris

PUNTS