BIOGRAFIA

Nascuda a la casa pairal dels Carbonell, als Hostalets d’en Bas, el 3 de juliol del 1903, va començar a compondre les seves primeres poesies quan acabava de complir 17 anys i no va deixar d’escriure fins poc abans de morir, el 30 de setembre del 1972 a l’edat de 69 anys.
Mercè Bayona va viure als Hostalets d’en Bas fins que es va casar, als 22 anys, i se’n va anar a viure a la masia del seu home, La Pruenca de Cogolls. Abans havia anat a estudiar magisteri a Tarragona, però s’enyorava i després del primer any va decidir abandonar la carrera i tornar.
Era una dona pagesa, de conviccions religioses profundes, enamorada de la natura, de la vida quotidiana, de la seva gent i del seu propi entorn. I això és el que reflectia en les seves composicions. Al llarg de la seva vida va escriure més de 160 poemes de tot allò que l’envoltava: paisatge, objectes, esdeveniments i les petites coses de cada dia. La seva poesia estava fortament influenciada per Verdaguer i Maragall, però també per autors garrotxins com el Mossèn Joan Feixes, que era fill de la Vall d’en Bas, i la poetessa i música olotina Maria Concepció Carreras, que sembla ser que va ser qui la va iniciar en la poesia.
Mercè Bayona va publicar obra al setmanari olotí La Tradició Catalana i al llibre Les cinc branques. Al 1989, a iniciativa de la família, es va publicar un llibre recull amb la majoria de les seves obres (Poesia de Mercè Bayona amb pròleg i edició de Joana Campistrol i Triadú) i als anys 90 també es van impulsar uns premis de poesia, investigació i recerca juvenil sota el seu nom. Aquests s’entregaven en el marc de les Festes de la Santa Espina de Les Planes d’Hostoles i van néixer amb la voluntat de fomentar la creació literària en llengua catalana i l’estudi i coneixement de les valls d’Hostoles i d’en Bas.

 

Imatge i biografia extretes de la Web oficial de l'Ajuntament de La Vall d'en Bas

Itineraris

PUNTS