BIOGRAFIA

Fou ordenat de sacerdot el 1959 a Girona. Llicenciat en filologia romànica per la Universtiat de Barcelona i en teologia per la Pontifícia Universitat Lateranense, completà aquests darrers estudis a l'Institut Catòlic de Paris. 

Fou rector de les parròquies de Medinyà i Vilafreser i des del 2010 de la de Santa Susanna del barri del Mercadal de Girona. L'any 1995 participà activament en el Concili Provincial Tarraconense. 

Professir en diversos centres docents eclesiàstics i al Col·legi Universitari de Girona, dirigí la delegació a Girona de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma i fou cap dels Serveis Territorials de Girona del Departament de Cultura de la Generalitat. Fins a l'any 2002 fou professor de la Universitat de Girona. Membre de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, participà en els seus col·loquis internacionals. Fou un dels autors del polèmic manifest Una nació sense estat, un poble sense llengua? publicat el 1979 a la revista Els Marges

Destacà especialment pels seus treballs sobre història de la llengua catalana, dels quals sobresurten Notes sobre la "controvèrsia" sobre la perfecció de l'idioma català (1974), La segona part de les "Instruccons per a l'ensenyança dels minyons" de Baldiri Reixac (1976), Notes per a un història de la llengua (1976), Verdaguer a la Mare de Déu del Mont (1984), Història de la llengua catalana (amb Josep Maria Nadal, vol. I, 1982; vol. II, 1996), El futur de la llengua catalana (1990), juntament amb Albert Rossich i August Rafanell, Política lingüística de l'Església catalana. Segles XVI i XVII (1995), i Engrunes i retalls. Escrits de llengua i literatura catalanes (2009), recapitulació de la seva trajectòria d'estudiós i defensor de la llengua catalana. 

Fora de l'àmbit lingüístic i acadèmic, publicà Les homilies de Medinyà (2011), recull de sermons i homilies tant de qüestions religioses com cíviques i ètiques en general. 

L'any 2004 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi. El 2005 ingressà a l'Institut d'Estudis Catalans com a membre numerari. 

Biografia extreta d'enciclopedia.cat
Fotografia

Itineraris

PUNTS