BIOGRAFIA

D'origen patrici burgès, estudià dret a Leipzig (1765-68) i a Estrasburg (1770-71), on es vinculà al Sturm und Drang i conegué Herder, que el féu interessar per la poesia popular, per Shakespeare, Homer i Ossian. Tornà a la seva ciutat per exercir-hi d'advocat, sense gaire vocació; seguí una època de gran fecunditat literària. 

A instàncies del duc Carles August, s'intal·là a Weimar (1775), on aviat es formà un important cercle intel·lectual (Herder, Wieland, Musäus, Knebel, Bertuch, Lenz i, més tard, Schiller i el compositor C.F.Zelter). Fou nomenat conseller del principat i, al cap de sis anys, ministre. Procurà de reformar la política interna i donar un sentit a les relacions intergermàniques; s'ocupà de ciències naturals i filosofia. Fallida la realització pràctica dels ideals humanistes, decebut de la cort i complicades les seves relacions amb Charlotte von Stein, casada amb un oficial, fugí a Itàlia (1786), on l'estada li fou una experiència decisiva. Tornà a Weimar i limità les seves activitats públiques a la cultura. Dirigí el teatre de la cort (1791-1816). Es casà (1806) amb Christiane Vulpius, d'origen menestral. 

La Revolució Francesa el commogué fortament; rebutjà, però, els mimentismes revolucionaris, el punt de vista evolucionista i l'impuls al compromís amb la "foscúria" alemanya. L'isolament conformista restava compensat amb una reflexió profunda de la dialèctica històrica i amb un pressentiment futurista de la llibertat plena. 

El seu llegat més important és la tragèdia en dues parts Faust, a la qual dedicà pràcticament tota la vida. Goethe, el clàssic alemany més important, és un valor universal: el seu pensament reflecteix magistralment la inquietud del seu temps davant la irrupció indefectible d'una nova època. 


Biografia adaptada extreta d'enciclopedia.cat

Fotografia 

Itineraris

PUNTS