BIOGRAFIA

És una personalitat singular dins la literatura catalana. Autora amb una bibliografia àmplia que s'estén al llarg de tot el segle XX, és especialment coneguda pels seus llibres de viatges. El primer llibre que publica (Paradisos oceànics, 1930) esdevé un èxit i un escàndol en la societat del moment; aquesta recepció li permet de fer-se un lloc com a intel·lectual cosmopolita a la Catalunya dels anys trenta. Bertrana és una viatgera impenitent que utilitza el coneixement d’altres cultures per qüestionar la prepotència blanca i, naturalment, la catalana.

Tot i cultivar molts gèneres literaris, les seves Memòries, publicades en dos volums (1973 i 1975), són l'altra gran obra d'Aurora Bertrana. En elles dóna forma al seu particular trajecte vital, que la porta a conèixer cultures exòtiques (la Polinèsia i el Marroc) i a viure fets històrics essencials del segle XX, no només de Catalunya (la Guerra Civil que viu des de Barcelona) sinó també a escala europea (la Segona Guerra Mundial i la postguerra vista des de Suïssa).

Bertrana és una escriptora que sap aportar a la seva obra literària tota la singularitat de la seva personalitat i biografia.

 

Biografia extreta de l'AELC

Itineraris

PUNTS