Castell de Sant Ferran

El Castell de Sant Ferran va ser construït al segle XVIII, esdevenint una de les fortaleses militars més grans d’Europa i essent testimoni de molts dels esdeveniments històrics més importants dels darrers tres segles viscuts a casa nostra. L’any 1927, Salvador Dalí va tornar a Figueres i va ser destinat al Castell per complir amb el servei militar, una obligació a la que ell i Lorca es referien amb el nom inventat de “Talión”. Aquest fet va propiciar que Federico García Lorca es desplacés fins a la ciutat, on s’hi instal·là durant unes setmanes per poder preparar amb el seu amic els decorats per a l’estrena a Barcelona de Mariana Pineda, que tindria lloc al Teatre Goya el 24 de juny, amb el paper principal interpretat per Margarida Xirgu. La resposta de públic i crítica va ser discreta, però això no tenia gaire importància: la història demostraria que aquella nit no havia nascut una estrella, sinó una veritable constel·lació. 

En primer lloc, llegirem el fragment d’una carta de García Lorca a la seva família, escrita des de Madrid i datada a inicis d’abril de 1927:


A més, passaré dotze dies a la casa d’en Dalí a Figueres i per tant sense costar-me ni un cèntim mentre ell faci els decorats [de Mariana Pineda].

Postal de García Lorca dirigida a Jorge Guillén, escrita des de Figueres i datada el 14 de maig de 1927:


Benvolgut Jorge: Estic amb en Dalí, que ha pintat ja els decorats de Mariana Pineda. Són meravellosos. Ara fa els vestits.

I el fragment d’una tarja postal de García Lorca dirigida a Pepín Bello, escrita des de Figueres i datada també el 14 de maig de 1927:


Dalí esta fent el Talión i és una cosa estupenda quan surt corrents de casa seva perquè toquen la trompeta. És per llogar-hi cadires.