Museu del Joguet

El Museu del Joguet de Catalunya es troba ubicat a una antiga casa pairal construïda a finals del segle XVII i transformada en hotel de luxe, el Gran Hotel París, a inicis del segle XX. Aquest magnífic i sorprenent museu conserva una de les peces més lorquianes de la ciutat, l’osito Marquina. Aquest osset de drap era una de les joguines preferides de l’Anna Maria Dalí quan era nena, i tot fent un divertit joc, a ell li adreçava cartes García Lorca quan volia fer contenta la seva amiga.

El nom de Marquina era una broma privada entre Federico i Anna Maria Dalí, ja que deien que l’osset s’assemblava al llavors cèlebre dramaturg Eduardo Marquina, un bon amic d’ambdós i de la família Dalí que estiuejava a Cadaqués i també venia sovint a Figueres. Així ho podem comprovar en aquestes dues cartes que García Lorca va dirigir a Anna Maria Dalí, la primera datada l’agost de 1927 i la segona el mes següent.


Adéu Anna Maria: L’osset m’ha enviat una postal explicant-me no sé quina cosa de l’Eduardo Marquina i dient-me que gairebé m’havíeu oblidat, però que ell no pot oblidar-me per l’admiració que em té i per tan bé com l’he tractat. D’aquí a pocs dies li enviaré un bastó. Et prego que li ho diguis.


A Don Osset Marquina li contestaré ben aviat.
És bufó i  rebufó.
Adéu, fins que estigui millor, que t’escriuré.