Museu de l'Empordà


Quadre de Josep Blanquet. Foto: Museu de l’Empordà

El Museu de l’Empordà recull una excel·lent mostra arqueològica i artística des dels temps ibèrics fins a l’actualitat. Als anys vint, el Museu encara no existia, però si part de la col·lecció actual, que estava dipositada a l’institut Ramon Muntaner, on va estudiar Salvador Dalí.

En la nostra ruta és oportuna la visita al Museu de l’Empordà per veure un seguit de quadres que retraten els paisatges urbans i rurals que va poder veure García Lorca en la seva estada a l’Empordà; en aquest sentit podem destacar les il·lustracions de Marià Baig, els quadres de Bonaterra i Llavanera o les creacions de Juan Núñez, el mestre de Dalí. Especialment destaquen els quadres de Josep Blanquet, que reprodueixen la vida quotidiana al tombant de segle i que, amb el seu detallisme de base fotogràfica van ser considerats per Salvador Dalí com precursors de l’hiperrealisme.

Barcelona: Destino (OC 19), 1972


Figueres és una població que sempre m’ha agradat. És una ciutat magnífica per a passar-hi l’estona. En el meu temps, Figueres era una ciutat molt alegre, amb grans cafès, gent que passejava, molts noctàmbuls i una vida agradabilíssima. Recordo la Rambla, que és meravellosa de llum, i de suavitat. [...] A l’hivern, si fa tramuntana, els grans plàtans de la Rambla fan un soroll greu, d’orgue conventual. A les nits tenien una dolçor tan mirífica, l’aire era tan suau, que no es trobava mai l’hora d’anar al llit.