BIOGRAFIA

Historiador, prosista, traductor i periodístic de formació autodidacte. Carles Rahola forma part del grup modernista de Girona que va ajudar a modernitzar la vella ciutat grisa. Col·laborador de les revistes més importants de l'època com L'Enderroch, Lletres o Cultura, amb el seu tarannà calmat i cívic va contribuir al ressorgiment cultural de Girona. 

Estretament lligat al diari El Autonomista, propietat del seu germà Darius, aquesta publicació va ser la seva veritable plataforma d'expressió intel·lectual. Des de les pàgines del rotatiu i del seu Suplemento literario, Carles Rahola va apendre l'ofici d'escriptor tot formant-se com a intel·lectual des dels catorze anys, edat que va entrar a formar part de l'equip del diari. 
La seva trajectòria com a periodista va fer que entrés en els cercles culturals i intel·lectuals del moment, entre moltes altres persones, Rahola es va cartejar amb Gabriel Alomar, Eugeni d'Ors, Joan Maragall, Aurora Betrana i Joan Alcover. 

L'escriptor també va ser un gran col·laborador de les accions culturals gironines, participant en tots els actes culturals i cívics. Destaca la seva presidència de l'Ataneu. 

La seva feina va estar lligada a la Diputació de Girona, on va exercir de funcionari durant tota la seva vida. Va entrar en tot just setze anys, ocupant un càrrec d'escrivent. De mica en mica va anar pujant de categoria. 

Carles Rahola va morir afusellat pel govern franquista just després de l'acabament de la Guerra civil al 1939. El procés del judici no va sortir a la llum fins molts anys després. 

Rahola, s'ha convertit en un dels personatges exemplars en l'àmbit ciutadà. El seu nom és utilitzat en forces premis tant literaris com de reconeixement cívic. 

El llibre de l'August d'Alzina (1910), Breviari de Ciutadania (1933), a més de tots els articles periodístics són les obres més importants de l'escriptor gironí. 

Elaborat per Esther Fabrellas l'octubre del 2008

Referències bilbiogràfiques: 

CARMANIU, X. "Carles Rahola. L'home civilitzat". Girona: CCG Edicions i Fundació Valvi, 2006. 
PUIG, Ll Mª de. "Carles Rahola: Un ciutadà de Catalunya". Barcelona: Edicions del Cotal, S.A, 1979. 

 

Biografia extreta de l'atlesliterari.cat

Imatge: Retrat d'estudi de Carles Rahola, 1927. Fotografia Unal. CRDI - Ajuntament de Girona.

PUNTS

Itineraris