BIOGRAFIA

D'un llinatge de la noblesa mitjana, apareix el 1433 amb el tractament de mossèn, que significa que havia estat adobat cavaller. El 1437 canvià lletres de batalla amb el seu cosí Joan Montpalau, que acusà d'haver trencat paraula de matrimoni a Damiata Martorell, germana de Joanot. L'epistolari entre els dos cosins durà vuit mesos i és escrit, dins els cànons jurídics i militars d'aques gènere epistolar, amb encertats trets d'ironia i de sarcasme, que revelen, en tots dos adversaris, un enginy agut i un cert domini de la prosa. 

Martorell hagué de cercar un jutge imparcial de la contesa que els proporcionés un lloc per lluitar i els assignés una data, ja que van arribar a la conclusió que era l'única manera de solucionar-ho. Anà a Londres i aconseguí que el rei Enric VI d'Anglaterra acceptés la judicatura. La intervenció, des de València, de la reina Maria, féu que la batalla entre Martorell i Montpalau no es dugués a terme. 

Martorell visqué prop d'un any a Anglaterra. Conegué la sumptuosa vida de la cort, el cerimonial de l'orde cavalleresc de la Garrotera, estigué en relació amb cavallers de tot Europa, que hi acudien en cerca d'aventures, i tingué lleure per a llegir llibres que més endavant deixaren solc en les seves obres literàries. 

El 1454 és astestat a Nàpols. El 2 de gener de 1460 és indubtable que començà la redacció de la seva gran obra Tirant lo Blanc,que dedicà a l'ifant Ferran de Portugal, príncep que residí a Barcelona almenys des de l'agost del 1464 fins al març del 1465, a la cort del seu germà Pere el Conestable, proclamat rei per una part dels catalans, i del qual era el parent més pròxim a Catalunya. 

De la seva producció literària només resta el llibre inacabat Guillem de Varoic (adaptació d'una versió en prosa, francesa o anglesa, del vell poema francès Gui de Warwick), que constitueix una mena d'esbòs dels 39 primers capítols de la seva obra principal, Tirant lo Blanc, que ha pervingut continuat per Marti Joan de Galba. És possible que també sigui l'autor d'una altra novel·la cavalleresca, Flor de cavalleria, de la qual només resta el començament. 

Biografia adaptada extreta d'enciclopedia.cat 

Fotografia

PUNTS

Itineraris