BIOGRAFIA

«Voldria que les meves paraules arribessin als vostres sentits i al vostre cor, com una melodiosa cançó que vosaltres i jo escoltéssim i que plegats gaudíssim amb la seva música, de manera que compartíssim una estona agradable.
Si ho aconsegueixo ja hauré satisfet el meu desig.»

"Itinerari personal (De Girona a la Garrotxa)"


El dia 5 de juliol de 1910 va néixer al carrer Sant Francesc de Girona -avui Santa Clara-, l'escriptora Agustina Rexach i Olivar. Ramon i Elvira, els seus pares, van tenir 7 fills; els dos primers van morir en néixer i Agustina va passar a ser la gran de cinc germanes. La
seva era una família gironina benestant i catòlica que regentava una botiga de "Comestibles y Coloniales" als baixos de l'edifici on vivien. Fins als vuit anys es va educar al col·legi de les Religioses Dominiques situat al carrer del Nord i després al col·legi Cor de Maria. En els anys d'infantesa passava els estius a Castellfollit de la Roca (La Garrotxa) a casa dels Canadell-Batlle, parents de la família, on es retrobava amb alguns amics i familiars. Va estudiar Magisteri a La Normal de Girona i va poder exercir de mestra durant la República i els primers anys de la guerra. Als '40 es dedicava a la fabricació artesana de barrets per a senyora.

Actualment té 96 anys i tota una vida a les espatlles: directament o indirectament ha viscut dues guerres mundials i la Guerra Civil Espanyola, però també la mort, l'any 1946, del seu marit Francesc Prohias, tan sols catorze anys després de contraure-hi matrimoni. Malgrat aquests moments difícils, sempre ha estat envoltada dels seus familiars i d'un cercle de grans amistats que ha sabut cultivar.

La seva inquietud literària, latent durant molts anys, no cristal·litza fins a la plena maduresa -publica el seu primer llibre, "Els camins", guardonat amb el premi Jocs Florals de la Ginesta d'Or de Perpinyà (1986) als 75 anys-, i es donarà a conèixer participant en diversos certàmens literaris i col·laborant en mitjans de comunicació com el "Punt Diari", el "Diari de Girona", "Presència", "Butlletí de La Caixa" o "Vida Católica".

Rexach ens ofereix una obra feta des de la maduresa i l'experiència, vital i sensible, d'estil directe i fluid. La seva poesia, deutora de Sagarra, Carner, Verdaguer i Maragall, és intimista i gira al voltant de l'experiència personal, bo i unint els records del passat, amb l'esperança d'un futur que, malgrat tot, se sap breu. L'amor, el paisatge en totes les seves formes i colors, el pas del temps i les conviccions cristianes esdevindran els ítems més presents al llarg de la seva producció poètica. Pel que fa a la prosa, combina el lirisme i la sensibilitat poètica -la literatura pròpiament dita- amb l'afany de divulgació. "Itinerari personal (De Girona a la Garrotxa)" i "Paisatges i llegendes del Montseny" evoquen paisatges, urbans o rurals, acumulen records i sensacions que els paratges gironins han transmès a la nostra escriptora. "El viatge", per la seva banda, és la recreació, en forma de novel·la, d'una història d'amor, de la Girona i dels gironins de 1929, això sí, amb pinzellades autobiogràfiques.

Els vincles que uneixen Agustina Rexach amb les terres gironines s'han fet patents no únicament a través de la seva vida, sinó també a través de la seva producció literària. Mostra un amor particular per la Garrotxa a la qual l'uneixen grans records, passa temporades primer a Calella de Palafrugell -on coneixerà Josep Pla i Josep Maria de Sagarra- i més tard a Platja d'Aro, però sent una atracció especialment per Girona: la ciutat que la va veure néixer, créixer, la ciutat on viu, que estima i fa protagonista dels seus textos. Malgrat els viatges per Europa, Egipte, Terra Santa o Tunísia, torna a Girona, la seva Girona natal que l'acull amb els braços oberts; potser per això li dedica l'últim dels seus textos, el llibre "Secrets del cor".

La inquietud literària d'Agustina Rexach no ha minvat. Actualment està treballant en un llibre que tindrà enllestit aviat i que portarà per títol Coses de la vida. Com les altres obres en prosa, aquesta darrera, tractarà principalment de l'amor i les relacions humanes.

[Anna Guix]

Referències bibliogràfiques:

COLL CASALS, ANTONI. "Un món d'exquisida tendresa", dins Revista de Girona, 228 (gener-febrer 2005).
REXACH OLIVAR, Agustina. "El joc de la melodia". Bacelona: Edimurtra, 1987.
REXACH OLIVAR, Agustina. "El viatge". Girona: Impremta Aubert, 1997.
REXACH OLIVAR, Agustina. "Itinerari personal: de Girona la Garrotxa". Barcelona: Edimurtra, 1989.
REXACH OLIVAR, Agustina. "Paisatges i llegendes del Montseny". Barcelona: Edimurtra, 1992.
REXACH OLIVAR, Agustina. "Secrets del cor". Girona: Impremta Aubert, 2003.
VARIS. "Recull. Agustina Reixach", dins Revista de Girona, 226 (setembre-octubre 2004). 

 

Biografia extreta de l'AELC

PUNTS

Itineraris