BIOGRAFIA

Mn. Colom va néixer en una masia de la vila de Santpedor el 8 de gener de 1905. Als dotze anys, i havent-se-li ja manifestat la inclinació per la vida sacerdotal, va anar a estudiar al Seminari de Vic (1916-1929), una escola que mantenia encara vigorós el prestigi del Pare Claret, Balmes i Verdaguer. I fou aquí on, pels voltants de l'any 1920, se li va desvetllat l'afecció per la poesia i, en especial, l'admiració i l'estima per Mn. Cinto Verdaguer. 

Els seus anys de mestratge a Vic (1929-1940) - Mn. Colom va ocupar el càrrec de prefecte del col·legi de Sant Josep- i els que dedicà a la direcció del seminari del Santuari Marià de la Gleva (1940-1952) li varen permetre d'aprofundir en la vida, l'estudi i la coneixença de les obres i dels llocs verdeguerians: la cel·la de l'exili, les riberes del Ter, el Montseny, el llorer de Vinyoles d'Orís, la visió llunyana del Canigó... «Les anades a Folgueroles i a la Gleva i els passeigs fins a Sant Jordi de Puigseslloses, a "Sant Francesc s'hi moria" i a la Font del Desmai li calaven més fondament que la boira baixa de la plana».

La línia poètica de Mn. Colom, que quedà definida i afermada en aquests anys de dedicació eclesiàstica a Vic, a la Gleva i, posteriorment, a Ripoll (1952-1955), va donar els fruits més assaonats en la seva estada a la parròquia de Tona (1955-1983): Sant Amand (1963), «el poema de la meva muntanya preferida i de la Creu amb què vaig senyar el front del Ripollès, com a cloenda i record de l'Any Marià de 1954», Gleves d'or (1974), dedicat al cinquantenari de la coronació canònica de la Mare de Déu de la Gleva, Pom de flors a la Mare de Déu de Puiglagulla en els dos-cents anys del santuari (1975), Santpedorenques. Pomell de poesies (1979) i la Col·lecció de vint goigs de Sants venerats a la parroquial i capelles de Tona (1983). 

No és possible, però, fer un inventari de l'extensa obra de Mn. Colom perquè, a més a més dels llibres esmentats i dels centenars de composicions que no han estat mai recopilades i que romanen escampades en nadales, programes de Festa Major, recordatoris, llibres dels Aplecs de Matagalls, goigs, punts de llibre, etc., una gran part de la seva producció encara resta inèdita. 

Biografia extreta de Bertran, A. (1990) "Mn. Joan Colom i Grau, sacerdot i poeta", Anuari Verdaguer, núm. 5 

PUNTS

Itineraris