BIOGRAFIA

Metge i historiador nascut a Olot el 8 de juny de 1888. Personatge polifacètic ja que, a banda de ser llicenciat en medicina i dedicar-se a la història, Danés i Torras havia estat un home de lletres (poeta i prosista), implicat en el moviment sardanista, excursionista, col·leccionista i un home de ciutat, o millor dit, un home de la seva ciutat, que participava activament en moltes de les decisions de caire cultural i polític que es prenien a l'Olot de la seva època. 
La figura de Danés i Torras literat cal ubicar-la gairebé, per no dir exclusivament, en els anys d'adolescència i joventut, coincidint amb l'etapa estudiantil. S'inicia en la poesia en conèixer el poeta Josep M. de Garganta i, amb ell, Josep M. Capdevila i Carles Badia constituiran l'Aglenya, una societat creada a semblança de l'Esbart de Vic i els Felibres Provençals, en les trobades de la qual es llegien i comentaven la pròpia producció però també la d'altres escriptors. Quant a la publicació de la seva obra literària, van aparèixer alguns textos a les revistes El Fluvià (1908) i Recte (1909) o en el periòdic d'estudiants de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona; tot i això, gran part de la seva producció resta, de moment, inèdita. 
Joaquim Danés i Torras no va deixar mai d'escriure. Això sí, els seus textos tenien objectius mèdics o històrics. És recordat en la seva tasca de metge i com a historiador local. En l'àmbit mèdic, es llicencia el 1910 i dos anys després es doctora a la Universitat de Madrid. Fa un dels primers pneumotòraxs de l'estat espanyol amb un aparell dissenyat per ell mateix i investiga per combatre la tuberculosi. Serà metge director degà de l'Hospital Sant Jaume d'Olot. Relacionats amb aquesta matèria escriurà, entre altres, Dos casos de sarcoma (1913), Colapsterapia (1914), La moderna cirurgia a Olot i la seva comarca (1920)... 
L'interès per la història no triga en arribar després que, a partir de 1910, sigui l'auxiliar del Museu-Biblioteca de la ciutat, el 1924 en serà membre de la Junta de Govern i estarà vinculat a totes les polèmiques a l'entorn d'aquest ens. Amb l'olotinisme per bandera, defensarà aferrissadament tot allò que és de la ciutat, tant a nivell cultural com polític, (els llibres del Museu-Biblioteca per evitar que siguin transportats a la Biblioteca de Catalunya), l'herbari d'Estanislau Vayreda... i durant la guerra civil salvaguardarà part del patrimoni artístic de la ciutat (la imatge de la Mare de Déu del Tura, arxius, llibres...). 
En matèria històrica, d'abans de la guerra són Historial bibliogràfic abreujat de la Premsa olotina i Gràfica de l'Ordre cronològic i sincrònic corresponent (1922), Pretèrits olotins (1937) en què es mostra la vida a Olot a través dels segles bo i tractant diversos temes com el folklore, les llegendes, la descripció d'espais, numismàstica, arqueologia, geologia, història, personatges, toponomàstica urbana, premsa olotina... i L'epigrafia domèstica i rural (1938). 
Després de la guerra, viurà uns mesos a l'exili però el 1940, en tornar a casa, serà detingut i empresonat; fins el 1946 no podrà tornar a exercir de metge. En aquests moments Danés i Torras ja treballava en una de les empreses més llargues, complexes i valuoses de la seva trajectòria com a historiador, la Història d'Olot en 31 volums i que tot just es va acabar de publicar el 2001 (de 1977 al 2001). 
El 1950, i afectat d'una profunda sordesa, se li proposarà d'ocupar-se novament de l'arxiu; aquest mateix any publica La plaça de Braus d'Olot i, posteriorment, Llibre d'Olot (1955). 
Mor el 1960 en el silenci més absolut de la premsa local. 

[Anna Guix] 

Referències bibliogràfiques: 

CANAL, Jordi; MAYANS, Antoni; PUJIULA, Jordi, eds., Joaquim Danés i Torras (1888-1960), Olot: Editora de Batet, 1989. 
DANÉS I TORRAS, JOAQUIM. Història d'Olot. Olot: Ajuntament d'Olot, 1977 
DANÉS I TORRAS, JOAQUIM. Pretèrits Olotins. Olot: Impremta Aubert, 1950 
DANÉS I TORRAS, JOAQUIM. Llibre d'Olot. Barcelona: ed. Selecta, 1955 

(Juliol 2008) 
 

Biografia extreta de l'atlesliterari.cat

Imatge: Retrat del recent doctorat Joaquim Danés i Torras, 1912 [Família Danés], Galeria de Metges Catalans. 

PUNTS

Itineraris