BIOGRAFIA

Home de lletres, llicenciat en dret, va conrear tant la crítica literària, l'assaig com la traducció. Va treballar en diversos centres exercint la seva professió.
Va dirigir publicacions, la cristianes de La Paraula Cristiana i El Matí. També va col·laborar molt assiduament amb Vida Olotina.
Amb la Guerra Civil es va exiliar a Colòmbia on va ser professor de filosofia i literatura la Universitat de Popayán entre d'altres institucions. Quan va tornar, al 1865, es va establir a Banyoles on va continuar la seva tasca de dinamitzador cultural. Va col·laborar a la Institució de les Lletres Catalanes de Filosofia i a la Institució de les Lletres Catalanes. Com a filòsof destaca pels seus estudis inserits dins el tomisme.
Trobem la seva obra recollida en dos volums: Poetes i crítics (1925) i Estudis i lectures (1965). Dels seus assaigs hem de destacar els dedicats a escriptors catalans. Amb molts d'ells va establir una gran amistat que podem corroborar amb la quantitat d'epistòles que es conserven. 


[Esther Fabrellas] 

Referències bibliogràfiques: 

ARAGÓ, N. J. "Memòria de Josep M. Capdevila". Girona: Revista de Girona, núm. 152, 1992. 
CARRERAS, J. "Josep M. Capdevila a través de la seva correspondència". Girona: Revista de Girona, 1992. 
GEIS, Camil. "Josep M. Capdevila". Girona: Revista de Girona, núm. 58, 1972. 
Nou Diccionari 62 de la literatura catalana. Barcelona: Edicons 62, 2000.

(Juliol 2008)

 

Biografia extreta de l'atlesliterari.cat

Imatge: Càtedra Ferrater Mora

PUNTS

Itineraris