L'itinerari Fages de Climent a Figueres és el número 14 de la col·lecció d'itineraris literaris autoguiats que publica la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona. La presentació, el guió i la selecció de textos van anar a càrrec del filòleg Joan Ferrerós.

***

Encetem l’itinerari literari de Carles Fages de Climent dedicat a Figueres; com les autoguies precedents, ha estat editat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, dirigida per la Dra. Mariàngela Vilallonga. Hem procurat que aquest opuscle, a més del servei que ha de fer al visitant que el vagi seguint a peu de carrer, sigui útil i autònom per a qui se’l llegeixi de casa estant o lluny de Figueres.

Carles Fages de Climent va néixer i morir a Figueres (1902-1968) però hi va viure poc. Fill de pare figuerenc i mare castellonina, als onze anys, després d’haver fet l’escola primària al col·legi de la Salle de Figueres –llavors els seus pares vivien al domicili patern–, va cursar el batxillerat al col·legi dels jesuïtes de Sarrià (Barcelona). Va seguir els estudis de lletres i de dret a la universitat capitalina puix que la família també hi disposava de residència. Va viure a Barcelona fins l’any 1959 llevat d’uns mesos del 1925 que, per preparar la tesi doctoral, va residir a Madrid; i entre 1927 i 1934 que va estar-se a Sant Sadurní d’Anoia, el poble de la seva muller, filla de productors de vi escumós. Instal·lat definitivament des de la dècada dels seixanta a Castelló d’Empúries, a Can Climent, la pairalia que havia estat propietat de la seva mare, passava temporades a Figueres. Quan va estar malalt, a la clínica Santa Creu i, intermitentment, a Can Roca, la fonda del seu fidel amic Josep Martí Roca; a l’establiment s’hi aplegaven sovint pintors i escriptors, i Fages s’hi sentia com el peix a l’aigua.

L’obra literària de Fages és molt diversa. És conegut sobretot com a poeta culte i com a epigramista, però també va publicar prosa –novel·la, memòries i assaig–, teatre en prosa i en vers, i periodisme. En totes aquestes manifestacions literàries en un moment o altre fa alguna referència a Figueres.