Fonda Roca


Can Fajol, antiga fonda Roca. Foto: Robert Molina

Des del carrer Ample s'entra al carrer de Joan Maragall. És on hi havia la fonda Roca, propietat de Josep Martí Roca, amic i modest mecenes d'artistes i de Fages mateix; l'establiment era on va haver-hi la drogueria Berta, al costat de can Fajol. 

El poeta va viure a la fonda els últims temps abans de morir; febrilment procurava acabar l’immens Somni del cap de Creus ajudat per les cariàtides Maria Perxés, la poetessa Montserrat Vayreda i la joveníssima pintora Olga Torres que n’havia de fer les il·lustracions.


Al poeta amic pertoca
rimar l’auca a en Martí Roca.

Regeix la fonda primera
al carrer de la Jonquera.

Quan té la primera xifra
paga el traspàs de can Gifre.

Al bon gourmet li pertoca
anar als menjadors d’en Roca.

Figuerencs i gironins
Figueres: Brau, 2015


Al carrer de Maragall
bona cara i millor tall.

Per artistes diabètics
té requisits dietètics.

Enmig de tantes alages
hi ha més d’un retrat d’en Fages.


Vàreig retornar a Figueres, a l’hotel on, al tercer dia, varen començar d’afluir les visites. En capses bastant ordenades, hi havia el meu esforç titànic de classificació de papers, tot el que la desesma m’havia permès durant l’hivern...

Els vespres venien Maria, la bibliotecària; Matilde, l’arxivera, i Montserrat, la poetessa i la meva més eficient col·laboradora, i s’enduien els paquets, sabent cada una el que contenia. També venia la petita i extraordinària Olga, temorosa que no pogués ordenar definitivament el Somni de Cap de Creus.