L'itinerari literari L'Empordà de Maria Àngels Anglada és el número 12 de la col·lecció d'itinerari literaris autoguiats que publica la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona. La introducció, el guió i la selecció de textos van anar a càrrec d'Anna Perera Roura, que va comptar amb la col·laboració de Laura Masmiquel i Elisabet Sunyer en la selecció de textos.

***

Són moltes les pàgines i les paraules que Maria Àngels Anglada va dedicar a l’Empordà. Són tantes, de fet, que l’itinerari autoguiat que l’estimat lector té a les mans és només una mostra de l’ampli ventall de descripcions, recorreguts i espais literaris que es troben a l’obra completa d’Anglada. La connexió entre l’escriptora i l’Alt Empordà té origen en el matrimoni que va contraure amb Jordi Geli, la família del qual feia molts segles que era propietària de Can Geli de Vilamacolum, Can Moragues a la novel·la Les closes. Anglada va literaturitzar diverses vegades la casa pairal, on ella també va passar llargues temporades, en un intent de preservació i defensa del territori. És per tot això que l’itinerari literari L’Empordà de Maria Àngels Anglada barreja en nombroses ocasions la memòria històrica dels pobles empordanesos amb la literatura, i també amb una reivindicació afectuosa d’aquest paisatge, que va captivar l’autora.


No podem parlar, però, d’un sol paisatge empordanès, sinó que l’Alt Empordà està format per una gran diversitat de paisatges, que van del muntanyós al marítim, passant pel rocós, el frondós, l’abrupte i el pla. Aquest itinerari recorre, doncs, fins a tres parcs naturals, tots ells de gran valor: el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, el Parc Natural de Cap de Creus i, finalment, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. En aquesta diversitat paisatgística s’hi troba la riquesa de la diferència, però per aquest mateix motiu l’itinerari literari que presentem té implícita una dificultat pràctica: la distància física que separa els diferents indrets que es troben, ben conjuntament, en l’obra d’Anglada, fa que el recorregut no pugui realitzar-se d’una sola tirada. L’Empordà de Maria Àngels Anglada és una molt bona excusa per visitar la comarca durant un cap de setmana, per exemple, ja que ofereix als visitants que arriben a l’Alt Empordà en «una corrua de cotxes, caravanes i altres andròmines» amb l’objectiu de prendre el sol i tastar «l’aigua del mar, fresca i neta», una nova visió d’aquest territori.

Així doncs, el patrimoni literari que sorgeix de l’obra d’Anglada es conjumina en aquest itinerari amb el patrimoni arquitectònic, històric, paisatgístic, megalític, natural; en definitiva, amb l’extens patrimoni empordanès a través d’un recorregut que no és sinó una invitació al lector per tal que s’aproximi més profundament a la riquesa cultural de l’Empordà i a la riquesa de l’obra literària de Maria Àngels Anglada.