L'itinerari literari Aurora Bertrana a Ginebra és el número 16 de la col·lecció d'itineraris literaris autoguiats que edita la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent. La presentació, el guió i la selecció de textos van anar a càrrec de Mariàngela Vilallonga.
***
Aurora Bertrana va néixer a Girona el 29 d’octubre de 1892 i va morir a Berga el dia 3 de setembre de 1974. Filla del també escriptor Prudenci Bertrana, va ser una dona viatgera i avançada del seu temps, pionera de la literatura i de la vida. La seva primera estada a Suïssa va transcórrer des de mitjans de l’any 1923 fins a 1926, quan en va marxar per instal·lar-se durant tres anys a la Polinèsia francesa amb el seu marit el suís Denys Choffat, amb qui havia anat a celebrar el casament a Barcelona, l’any 1925. L’any 1929 el matrimoni va tornar i va restar a Catalunya fins a l’any 1938. Aquell any va ser l’inici de l’exili d’Aurora, destacada republicana, primer a Ginebra i després a Perreux, sola, ja que el seu marit havia passat a les files franquistes. Aurora va retornar definitivament a Catalunya l’any 1948.
Hi ha una frase d’Aurora Bertrana, del primer volum de les seves Memòries, que diu així: «El primer que s’ha de fer amb la vida és viure-la i, després, si de cas, escriure-la amb coneixement de causa». Aurora, compromesa culturalment, socialment i políticament, va viure la vida intensa que li havia de permetre escriure. I l’origen de tot plegat es troba a Suïssa.
La primera estada a Suïssa va suposar un canvi radical en la vida d’Aurora, la va situar al món, va transformar-la en una dona moderna i cosmopolita, li va donar aire per a començar una vida rica en esdeveniments, viatges i coneixences que li permetria obrir la seva imaginació i fer allò que havia volgut des de petita: escriure. En definitiva, la primera anada a Suïssa va donar a Aurora tema per escriure, rem tene verba sequentur, diu la frase llatina, primer has de tenir el tema i les paraules seguiran. Perquè el recorregut vital d’Aurora a Suïssa és de creixement constant i accelerat. I així, Aurora va fer de la seva vida, insòlita per a una noia catalana de l’època, la matèria literària. No en va el primer que va publicar va ser una sèrie de set articles a La Veu de Catalunya que encapçalà amb aquest títol “Impressions d’una estudianta a Suïssa”. La vida i els llocs són la matèria primera de la literatura d’Aurora. I és que Aurora forma part d’aquell grup de persones que, com digué Plini el Jove a propòsit del seu oncle Plini el Vell, uneixen aquesta doble virtut: fer coses dignes de ser escrites i escriure coses dignes de ser llegides.
La segona estada a Suïssa va suposar a Aurora un baló d’oxigen que li va permetre respirar i continuar endavant, al mateix temps que la relacionava amb els catalans exiliats. És així que en el segon volum de les Memòries va escriure: «De l’estada dels catalans a Suïssa se’n podria escriure tot un volum. No crec que fos dels menys interessants a condició de no amagar ni atenuar res de tantes i tan variades aventures com hi van viure». Encetem amb aquest volum el recorregut ginebrí de la pionera Aurora Bertrana. Esperem que en vindran d’altres.
L’itinerari vol seguir cronològicament la biografia literària d’Aurora. M’he servit especialment de les Memòries, tot i que hi ha alguns fragments que pertanyen a d’altres peces, com es pot resseguir a la bibliografia final. Aurora és una experta descriptora de llocs, precisa i contundent en les seves afirmacions i en les seves valoracions, sempre amb un deix d’ironia i distanciament. Els textos sobre Ginebra permeten al lector de fer-se una idea de la ciutat, des d’un punt de vista geogràfic, social, polític i cultural, permeten conèixer la vida d’Aurora, ens fan adonar-nos de les diferències entre Ginebra i Barcelona. La vida dels exiliats a Suïssa és present en aquestes pàgines, també.
Aquest itinerari d’Aurora Bertrana a Ginebra va néixer el mes d’abril de l’any 2016 quan, convidada pel professor Bertrand Lévy, vaig fer una conferència a la Universitat de Ginebra sobre l’estada dels catalans en aquesta ciutat. Venia de la Universitat de Neuchâtel d’explicar les vivències de tres escriptores catalanes a Suïssa, Aurora Bertrana, Mercè Rodoreda i Cèlia Suñol, convidada per aquella universitat. La col·laboració del professor Lévy ha facilitat el recorregut ginebrí d’Aurora i la seva il·lustració fotogràfica. La meva gratitud pel seu entusiasme envers l’obra d’Aurora i l’esperança que la nostra col·laboració sigui ben llarga i almenys tan profitosa com fins ara.