L'itinerari literari Besalú és el número 2 de la col·lecció d'itineraris literaris autoguiats que publica de manera regular la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona. La presentació, el guió i la selecció de textos ha anat a càrrec d'Esther Fabrellas, Anna Guix i Francesca R. Uccella.

***

Besalú, ciutat dels llibres, comença al segle XIII amb les Razos del trobador Ramon Vidal de Besalú i arriba fins a la novel·la El pont dels jueus de Martí Gironell, publicada recentment, inspirada, escrita i ambientada a Besalú. Entre l’un i l’altre, desenes d’escriptors, viatgers i historiadors han deixat escrita la geografia literària de la vila comtal, han creat el patrimoni literari de Besalú.

L’itinerari literari que la Càtedra M. Àngels Anglada ha preparat està format per textos d’autors estretament relacionats amb Besalú, perquè hi van néixer o hi van viure, com és ara Ramon Vidal de Besalú, Francesc Cambó, Ramon Grabolosa, Francesc Ventura Siqués o Montserrat Vayreda, i per textos d’autors que es van sentir atrets per l’indret i en van fer matèria literària, com és ara Joan Teixidor, Josep Pla, Josep M. Espinàs o Jesús Maeso de la Torre.

L’itinerari literari recorre els indrets més representatius del patrimoni natural, arquitectònic i històric de Besalú. L’itinerari literari permet conèixer el passat i el present de Besalú, trenats amb les paraules amigues, i a vegades molt antigues, d’aquells que s’hi han aturat, d’aquells que han resseguit els seus racons, d’aquells que n’han admirat les seves pedres, i han volgut deixar constància escrita de les seves impressions. L’itinerari literari ens ajuda a comprendre millor Besalú. Us proposem un recull de 36 textos molt representatius que s’han escrit sobre Besalú al llarg del temps.